Нов случай на домашно насилие. Този път в Бургас. 48-годишна жена и

...
Нов случай на домашно насилие. Този път в Бургас. 48-годишна жена и
Коментари Харесай

Задържаха мъж в Бургас за пореден побой над съпругата му

Нов случай на домашно принуждение. Този път в Бургас. 48-годишна жена и баща ѝ са били пребити от брачна половинка на дамата.

Полицията е открила, че те са с забележими следи от насилие - с пострадвания по лицето, носа и рани по главата. Мъжът е арестуван и е престъпно проявен. В дома на фамилията е била и 16-годишната им дъщеря, като за нея няма данни да е била подложена на принуждение.

По данни на МВР миналата година мъжът е бил задържан за домашно принуждение по отношение на брачната половинка си, само че няма издадена заповед за отбрана по Закона за домашното принуждение.

Писъците на младата жена проехтяват късно вечерта из целия жилищен блок на  бургаския комплекс „ Славейков ”. В абсурда се намесва и 78-годишният и татко, който пробва да я отбрани. Двамата са грубо бити, а сцената се разиграва пред очите на 16-тодишната щерка на фамилията. 45-годишният агресор Диан Иванов е арестуван от полицията, с 24-часова ярка за неотклонение. За побой над брачната половинка си е арестуван и предходната година. 

 
Диан той го няма тука, нали беше в чужбина работеше момчето. Аз го знам като добродушно момче. Нищо, до в този момент не съм чувала да е нападателен. Не знам.
Гинка, съседка

Намираме обезобразената от пердах брачна половинка, която ще назовем Ани. Крием самоличността и по нейна молба. Защото се срами, че е редовно унизена. За първи път тя се взема решение да потърси помощ.

Жертвата изяснява, че той няма да живее повече при тях по този начин или другояче. Но я е боязън да не се върне. Дъщерята споделя, че тя не е бита от татко си, единствено майка й.

 
По закона на отбрана от домашно принуждение, всяко едно принуждение което е осъществено в наличие на дете, в този случай се смята, че детето е жертва на принуждение.
Антоанета Тодорова, зам.-координатор „ Домашно принуждение ” към ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас

Общественото напрежение и митинги поради домашно принуждение у нас обаче дадоха и първи резултати.

“Втори ден след шествието и към този момент четири случая са оповестени на територията на Бургас за два дни. Като три от ттях постъпват при нас като сигнали, две от дамите сега се пишат молби за заповед за отбрана и една която следва приемане и настаняване в спешен център ”, сподели Диана Видева от Асоциация „ Деметра ” за протекция и отбрана на женските права.

Надеждите на жертвите и неправителствените организации са незабавните промени в гражданския закон, който да разреши и на полицейските чиновници да могат да реагират.

“Към момента беше след три осъществени акта и установени може да се квалифицира и да се търси отговорност от причинителя от страна на страната, освен от страна на потърпевшото лице. А все още тя би трябвало сама да изиска заповед за отбрана. Затова предлагането е след първи, втори акт както е този да влезе в квалификацията на закононарушение от общ темперамент ”, споделя още Видева.

От асоциацията за протекция на жертвите молят към жертите на принуждение да потърсят помощ, тъй като всяка една от тях има права и може да получи отбрана, юрист, нов дом и по-добър живот.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР